Behöver du hitta lugn i stormen? Kostnadsfri mental träning till dig som är i kris

För en månad sedan var jag supertaggad inför mitt nya liv som coach och föreläsare på heltid. Det blev dock inte precis som jag planerat... Coronaviruset svepte in över världen och förändrade mycket för många nästan över en natt, även för mig.

Kalendern tömdes på nolltid när mina coachinguppdrag blev avbokade ett efter ett.

Visst kändes det surt i början.

Men jag hann inte gräma mig särskilt länge innan jag insåg att det finns jättemånga därute som har det mycket sämre ställt än mig. Jag kom ju aldrig igång på allvar med min företagsverksamhet så jag blev egentligen inte ifråntagen någonting.

Krisen slår enormt mycket hårdare mot entreprenörer som redan har hunnit etablera sig på marknaden och nu ser kunderna försvinna och kassan snabbt sina… Eller mot våldsdrabbade som befinner sig instängda inom fyra väggar utsatta för psykisk eller fysisk misshandel…Eller mot alla ensamma som inte har någon att prata med om sin oro om hur framtiden ska bli eller dela sina grubblerier med…

Spontant kände jag att jag vill dra mitt strå till stacken i krisläget.

Ungefär samtidigt som den tanken växte inom mig blev jag invald i styrelsen för Förbundet för Mentala Tränare i Finland. Döm om min glädje när första styrelsemötet bestämde att förbundets medlemmar kommer att erbjuda kostnadsfria samtal till dem som behöver hjälp och stöd i den nu rådande krisen.

När det krisar till sig i livet kan man behöva professionell vägledning för att komma vidare och tackla sina utmaningar.

Vi mentala tränare är utbildade för att hjälpa människor i svåra lägen och att föra professionella samtal. Det kan handla om att hitta inre lugn, livsglädje och meningsfullhet samt metoder för att komma vidare i livet. Vi kan hjälpa att medvetandegöra klyftan mellan nuläge och önskat läge, samt planer för hur du ska ta dig dit.

Målsättningen med mental träning är att behålla sin emotionella balans i pressade och stressade lägen, att få en större tilltro till framtiden och att uppnå ett bättre psykiskt välmående. Det kan minsann behövas nu när gamla upptrampade stigar har vuxit igen och vi måste hitta nya vägar, samtidigt som vi behöver hantera den osäkerhet som uppstår när livet tar en ny riktning.

Våga be om hjälp! Gör det redan idag!

Om du vill utnyttja gratiserbjudandet, gå in här och fyll i formuläret.

Detta för att vi ska kunna föra statistik över antalet hjälpbehövande. Om du vill att just jag ska coacha dig så kan du skriva det i kommentarsfältet, och i så fall tackar jag ödmjukast för förtroendet och ser fram emot att snart få möta dig i en förtrolig diskussion.

Mental träning hjälper när det stormar i livet. Tveka inte att ta kontakt om du behöver någon att dela din oro med! Det finns alltid hopp!

Mental träning hjälper när det stormar i livet. Tveka inte att ta kontakt om du behöver någon att dela din oro med! Det finns alltid hopp!

Vad jag lärt mig av 25 år i IT-branschen (vilket även du kan ha nytta av)

För 25 år sedan gled jag in på ett bananskal i IT-branschen. Jag trivdes som fisken i vattnet från dag 1. Jag fick ha att göra med fantastiska människor som hade otrolig kompetens och brann för sin sak.

Från första början fick jag också prova på mycket varierande arbetsuppgifter och gavs mycket ansvar. Jag var inte gammal på min första arbetsplats när jag fick ett eget projekt; att ansvara för arbetsgivarens deltagande på en IT-mässa. Och på den vägen blev det. Genom åren har jag haft en hel del olika positioner, främst inom marknadsföring, på olika IT-bolag.

Det har varit en alldeles, alldeles otrolig resa.

Jag har fått vara med om svindlande upplevelser och ibland har jag varit tvungen att nypa mig i armen för att fatta att det jag är med om faktiskt är på riktigt.

Nu när jag lämnat IT-branschen har min hjärna hållit på och processerat allt som hänt karriärmässigt de senaste 25 åren. Bland minnena finns många läckra storyn, som jag gärna skulle förtälja, men det känns omöjligt att här på bloggen sammanfatta allt jag upplevt. Jag får väl spara berättelserna till mina memoarer…

Men det finns faktiskt nåt som jag kan dela med mig av här och nu.

När jag reflekterade tillbaka så kom jag på att jag har lärt mig värdefulla saker på varje arbetsplats. Dessa mina lärdomar tänkte jag försöka summera i en bloggserie, eftersom jag tror att många andra kan ha nytta av mina erfarenheter.

Den första artikeln i serien är publicerad, på engelska på LinkedIn. Du kan läsa den här.

Amy i soffan.png

Så påbörjar du din resa mot ett lyckligare arbetsliv

I början av året fick jag mig en riktig tankeställare. Jag gjorde min årliga reflektion över vad som hänt under året som gått. Satt och myste i soffan med ett glas vin och försökte sammanfatta de senaste 12 månaderna. Sakta men säkert gick det upp för mig – mitt år hade varit jämntjockt.

Jag avskyr jämntjockt!

“Livet är inte de dagar som gått utan de dagar man minns”, lyder ett visdomsord av den ryska författaren Pjotr Andrejevitj Pavlenko. Och mina minnen från det gångna året handlade mest om en känsla av otillräcklighet, en undertryckt olustig förnimmelse av att något är fel trots att jag jobbat på en underbar arbetsplats med härliga kolleger.

Soffmyset kom av sig. Jobbet är en oerhört viktig del av min identitet och jag vill fylla mina arbetsdagar med sånt som jag brinner för. Istället har jag gått på autopilot och snurrat runt i ekorrhjulet.

En gnagande känsla etsade sig fast i mig, en känsla av att jag borde agera. Jag ville inte uppleva ytterligare ett jämntjockt år! Gnagandet växte sig starkare dag för dag och blev omöjligt att ignorera. Det blev dags för ett nytt möte med mig själv i soffan, för att finna svar på frågor om min framtida karriär.

Var är jag nu, vart vill jag komma och hur tar jag mig dit?

Svaren kom till mig rätt snabbt. De händelser som jag tänkte tillbaka på med glädje handlade om möten. Möten med människor jag träffat i min roll som mental tränare och coach.

Glädjande nog hade jag fått fler och fler coachinguppdrag det senaste halvåret. I ett ekorrhjul som snurrade allt snabbare hade dessa uppdrag skänkt mig ögonblick av lugn och glädje.

Beslutet mognade fram. Saken var klar.

Det hade blivit dags för mig att kapa banden till min 25-åriga yrkesroll inom IT-branschen och satsa helhjärtat på det som jag älskar; att föreläsa, coacha och skriva.

Efter att ha tampats med – och och brottat ner – kraftigt uppflammande rädslor om framtiden tog jag språnget och sade upp mig från jobbet.

För 4,5 år sedan började jag blogga om min resa till mental tränare med rubriken ”Nu ska jag bli coach! Eller?” Många kringelikrokar senare är jag där. Vilken känsla!

Nu är jag då alltså föreläsare, coach och copywriter på heltid. Hur framtiden ser ut vet jag inte men jag har en stark tro på att det ordnar sig.

Går du också runt på autopilot?

Kämpar du med att hålla dig motiverad eller rentav med att hålla näsan ovanför vattenytan? Känns det som att det är dags att gå vidare men att du inte vet vilken riktning du ska ta?

Reflektion är ett bra första steg. Att stanna upp och i lugn och ro tänka igenom din situation. Om du inte är nöjd med den, hur vill du i så fall att ditt liv ska se ut? Ett användbart tips är att ta hjälp i reflekterandet av en nära vän eller familjemedlem – eller varför inte en coach 😉

Lycka till och hör av dig om du behöver någon att bolla med!

Amy_Chase your dreams.jpg

Vad är DIN arbetsdröm och hur kan du förverkliga den?

Så förändrar du ditt liv i år

Bättre kondition… Ett roligare jobb… Mer tid med familjen…

Alla har vi önskemål på vilka förändringar som ett nytt år bör föra med sig. Ändå brukar det sluta på samma sätt varje gång; vi har gått på i ullstrumporna i 365 dagar och förändrat… absolut ingenting! Och så har ännu ett jämntjockt år fladdrat förbi.

Jag utmanar dig att i år gå från tanke till handling! Att genomföra de där förändringarna du skjutit upp så länge!

Förändring börjar med insikt. Och insikt börjar i sin tur med reflektion. Så inled med en liten analys genom att svara på dessa 10 frågor.

Hjälpte övningen dig att komma fram till insikter? Föddes tankar om vad du vill (och inte vill!) göra de kommande 12 månaderna för att de ska bli så meningsfulla som möjligt? Bra! Nu kommer den verkliga utmaningen – att genomföra förändringarna!

Varför är det en så stor utmaning för oss människor att förändra saker i våra liv?

Svaret finns i våra hjärnor, som fungerar på samma sätt nu som på stenåldern.

  • För det första är våra hjärnor programmerade att spara energi. När vi ska göra saker annorlunda än tidigare så måste hjärnan skapa nya kopplingar, vilket den tycker är oerhört ansträngande. Därför försöker den in i det sista motarbeta förändringar.

  • För det andra är vi trygghetssökande varelser. “Man vet vad man har men inte vad man får” har du kanske hört sägas någon gång. Precis så går tankarna i vår hjärnkontor. Förändring skapar otrygghet, vilket skapar rädslor och därför står vi hellre ut t.ex. med en urusel arbetsplats än att söka oss till en ny.

  • För det tredje tar det tid att skapa nya vanor. Att bygga de där nya kopplingarna i hjärnan sker inte över en natt. Forskning säger att det tar ca 66 dagar för oss att ändra ett beteende och etablera en ny vana. Så om du t.ex. har avgett ett nyårslöfte om att börja gå på gym så behöver du göra det varje dag i drygt två månader innan hjärnan slutar göra motstånd och gymmandet blir till en rutin.

OK, så hur får vi hjärnan med på banan?

Du behöver övertyga dina små grå om att de har nåt att vinna på kuppen. De gillar att arbeta med bilder så gör det gärna visuellt. För mig fungerar det jättebra att göra en så kallad beslutsbalans:

Ta ett blankt papper och dra en lodrät linje i mitten. Som rubrik skriver du t.ex. ”Börja träna”. Skriv ner nackdelar i första kolumnen och fördelar i den andra. Det behöver förstås bli ett märkbart plus-saldo på beslusbalansen för att din hjärna ska tycka att det är värt att ge omställningen en chans. Den måste klart se vad vinsten blir och tycka att vinningen är tillräckligt attraktiv. Det avgörande är att du blir motiverad till att genomföra förändringen!

Förutom motivation så finns det en annan viktig sak som behöver uppstå.

Nämligen tron på att du klarar det. Ibland behöver man jobba en tid med sig själv för att hitta den där tron. Jag har bestämt mig för att genomföra en betydande förändring i mitt liv i år (mer om det senare). Det tog mig ett par veckor av intern dialog innan jag lyckades tysta den där inre kritiska rösten och hjärnan började tro på min förmåga att lyckas med omställningen.

Så låt detta bli året då du bryter gamla mönster och provar på nya saker – saker du drömt om och önskat. Trampar upp nya spår istället för att bara fortsätta lunka fram i de gamla. Går från tanke till handling.

Antar du utmaningen?

2210.JPG

Supertaggad inför det fräscha årets möjligheter!

10 frågor för ett bättre år

Nytt år, nya möjligheter!

Men innan du kastar dig huvudstupa in i det begynnande solvarvet, stanna upp en stund och reflektera över året som gått.

Ett årsskifte är nämligen ett förträffligt tillfälle att analysera bakåt för att få insikt i hur du ska planera framåt.

Och reflektion är nyckeln till insikt. Jag har gjort det nu i några års tid och kan varmt rekommendera, då det har fått mig att igångsparka både mindre och större positiva förändringsprocesser såväl jobbmässigt som privat.

Sätt dig bekvämt, ta fram papper och penna, häll upp ett glas vin eller en stor kopp té om du hör till dem som har en vit januari, blicka tillbaka på året som gått och ställ dig följande 10 frågor:

  1. Vad har jag lärt mig? (lista allt du kommer på, smått som stort – detsamma gäller förresten alla frågor)

  2. Vad är jag tacksam över?

  3. Vad har funkat bra?

  4. Vad har funkat mindre bra?

  5. Vad var bäst / mest givande?

  6. Vad var sämst / tog mest energi?

  7. Fanns det något jag ville göra men som inte blev av, och varför inte?

  8. Vilka personer har betytt mest för mig och varför?

  9. Vad vill jag ha MER av framöver?

  10. Vad vill jag ha MINDRE av eller göra annorlunda?

Det kan först vara svårt att komma ihåg allt vad som hänt under de senaste 365 dagarna. Själv tar jag ibland mobiltelefonens bildbank till hjälp och bläddrar igenom fotona från året som gått, det brukar sätta sprätt på minnet. Du kan också göra övningen tillsammans med någon annan, din sambo eller äkta hälft till exempel, så kan ni påminna varandra, eftersom man brukar komma ihåg lite olika händelser.

Hur gick övningen? Kunde du återuppleva lyckliga ögonblick? Varseblev du sånt som du inte varit helt nöjd med och vill förändra? Har du kanske varit med om nåt riktigt tråkigt som gett dig värdefulla insikter?

Så långt, så bra. Men nu kommer det svåra; förändring!

Nästa steg är nämligen att dra nytta av svaren du fick till att se över var och hur du kan växa som människa – och skapa en ännu roligare och bättre tillvaro detta år!

Jag återkommer till detta nästa steg inom kort, lycka till med reflektionen!

Amy canvas.jpg

Att coacha och föreläsa hör till de saker som gett mig mest energi det gågna året, vad är dina höjdpunkter?

Blir du ofta sjuk när du är ledig? Så undviker du det.

Äntligen jullov! Och en dag in på ledigheten händer det horribla… Igen. Halsen börjar bränna, muskelvärken eskalerar och nysandet vill aldrig ta slut…

Så typiskt! Jag har drabbats av fritidssjukan! Suck och ve.

Ja det finns faktiskt nåt som kallas för fritidssjukan. Fenomenet att bli sjuk så fort man får lite ledigt är nämligen så vanligt att det fått ett eget namn. Kanske känner även du igen dig i det? För mig är det inte första gången som förkylningen anfaller precis när jag påbörjar några efterlängtade fridagar…

Fenomenet har inte bara ett namn, det har också en förklaring; vårt intelligenta immunförsvar!

För de flesta av oss föregås semestern av en intensivare period då vi ska hinna få allting klart på jobbet så att vi kan vara lediga ett tag. Inför jul brukar det dessutom vara extra stressigt med julfester som ska hinnas med, klappar som ska fixas och mat som ska införskaffas.  Kroppen uppfattar detta som en krissituation och producerar mer av stresshormonet kortisol.

Kortisol gör att immunförsvaret stärks och skyddar oss alltså mot sjukdomar. När vi sen blir lediga och slappnar av går kortisolnivåerna ner, därmed också immunförvaret, och infektionen som kanske legat latent i kroppen passar på att attackera.

Tänk så fascinerande att vår kropp kan skjuta upp en infektion tills den tror att det passar bättre att bli sjuk!

“Ha ha jättefascinerande”, tänker du kanske om du är en av dem som blivit däckad av fritidssjukan lagom till jullovet… Men tänk då på att den faktiskt går att undvika. Om du ofta blir dålig så fort du får lite ledigt, fråga dig dessa frågor i god tid inför nästa ferie:

  1. MÅSTE allting bli klart innan du går på semester? Är det ok att alla projekt inte är i mål?

  2. Kan du varva ner och ta det lite lugnare några dagar innan ledigheten? Säga NEJ till eventuella extrajobb?

  3. Kan du sova extra mycket? Minst åtta timmar per natt?

  4. Är det möjligt att planera in tid för motion? Helst inte extremt tunga träningspass utan lagom rörelse såsom raska promenader?

I korthet; arbeta inte i ett rasande tempo in i det sista, och försök att reservera tid för motion och återhämtning.

Nu undrar du kanske varför jag har drabbats av fritidssjukan trots att jag har haft kunskapen om hur man förebygger den?

Tja, jag tog en medveten risk. Jag ville nämligen få klart ett projekt till jul, kosta vad det kosta ville. Den senaste tiden har jag arbetat som ett djur på projektet, och dan innan julafton blev det klart! Om du vill kan du ta en titt på resultatet här: www.pedab.com

Jag har alltså jobbat på att få klart min arbetsgivares nya webbsidor, tillsammans med några kolleger.

En vecka innan lanseringen var det fortfarande mycket som fattades och som sig bör stötte vi även på tekniska problem på slutrakan. Stressnivåerna var på topp och kortisolet pumpade runt i kroppen. Men målet uppnåddes och hemsidan sjösattes som planerat, med påföljden att jag nu ligger här nerbäddad. Och är inte det minsta knäckt trots värkande hals och snorande näsa, utan ganska så nöjd och tillfreds med tillvaron…

Amy brasa.jpg

Här sitter jag i sjukstugan och har det rätt så mysigt…

Årets julklapp, mentaltränaren tipsar!

”Mamma jag vill inte leva längre! Det finns ingen mening med livet!”

De bekymmersamma orden kom ur en 11-årings mun. Mamman blev naturligtvis djupt oroad. Jag åtog mig uppdraget att försöka prata med barnet.

Det är ingen lätt uppgift att försöka dra ur en så ung människa var skon klämmer, eftersom barnet oftast inte ens själv vet vad som är fel. Till all lycka vann jag 11-åringens förtroende förhållandevis snabbt.

Efter en hel del varsamt lirkande började föremålet för min coaching komma fram till vad som förorsakade nedstämdheten. Det var sist och sluligen ganska enkla saker det var frågan om, som tur var.

11-åringen önskade sig tre saker:

  • Att familjen skulle tillbringa mer tid tillsammans och göra roliga aktiviteter ihop.

  • Att det skulle vara bättre stämning hemma samt att föräldrarna skulle vara gladare och mer uppmuntrande.

  • Att ha mer fritid samt lugn och ro istället för att flänga runt på en massa hobbyn.

Kloka önskningar minsann! Och ganska lätta att åtgärda med hjälp av lite god vilja. Tillsammans med föräldrarna gjorde 11-åringen upp en liten plan för att uppfylla önskemålen. Dysterheten försvann och idag är barnet i fråga en livsglad unge!

Jag ville passa på att berätta denna lilla historia just nu i juletid, när det i hus och stugor funderas febrilt över lämpliga julklappar.

Mitt råd till föräldrar till små telningar – och även lite större – är att i år satsa mindre på prylar och mer på HYGGE, dvs att:

  • inte jobba så mycket att ni inte har tid för era barn. Gör saker tillsammans, det behöver inte vara några märkvärdiga saker, ni kan t.ex. laga mat ihop, gå en skogspromenad eller bara chilla på soffan.

  • inte stressa så mycket att ni är på dåligt humör hemma. Använd restiden från jobbet till att varva ner och låt stressen rinna av er senast i hallen.

  • inte tvinga barnen till fritidsaktiviteter. Ofta tänker vi att aktiviteter är nödvändiga för att berika uppväxten och visst ska vi uppmuntra dem till sunda fritidssysselsättningar, specillt fysisk aktivitet. Men de behöver inte jäkta omkring på en massa olika grejer, det är alldeles tillräckligt om de hittar EN hobby som de tycker om, och då är föräldrarnas uppgift att insprera och stötta intresset.

Årets julklapp är alltså: HYGGE!

Hygge är ett danskt koncept som blivit känt över hela världen. Det kan beskrivas som “en mysig och varm atmosfär där man tar sig tid at njuta av det goda i livet tillsammans med människor man tycker om”.

Så ge bort Hygge-presentkort i jul till nära och kära! Och se till att skapa mysiga, gemensamma stunder med era ungar. Det viktigaste är att inte vara ständigt upptagen utan att SE dem, att sitta ner en stund i köket eller soffan och “bara vara” tillsammans. Föräldrar som är närvarande, lyssnar och visar att de bryr sig fostrar individer som är trygga och välmående hela livet.

Hygge.JPG

Denna Hygge Ticket fick jag i Köpenhamn i våras, men varför inte kopiera idén och skapa din egen hyggebiljett som du kan ge bort till barnen och som de sen kan göra anspråk på under året när de vill ha en mysstund i soffan, en gemensam biokväll eller hemtrevligt pizzabak tillsammans…

Microsofts test med 4-dagars arbetsvecka ökade produktiviteten med 40% = fake news

Medier världen över plockade i förra veckan upp nyheten om Microsofts experiment med förkortad arbetstid. Företaget testade 4-dagars arbetsvecka i Japan, så att de anställda i en månads tid fick fredagarna ledigt med bibehållen lön. Försöket resulterade i 40 procents ökning i produktivitet jämfört med samma period föregående år.

Superintressant, tänkte jag, som en äkta vän av work-life-balance. Det här måste jag ta reda på mer om!

Ganska snabbt kom jag fram till att det tyvärr är fråga om fejknyheter.

Produktivitet mäts som: prestationer i förhållande till den resursförbrukning som krävs för dessa prestationer. Microsoft, som lever av programvaruförsäljning, mäter produktiviteten i försäljning per anställd.

20 år i mjukvarubranschen har lärt mig att det finns en mängd olika saker som kan leda till tillväxt eller en plötslig topp i försäljningen – en lyckad marknadsföringskampanj börjar bära frukt, man lanserar en uppchaussad ny produkt eller en efterlängtad uppgradering, stjärnsäljaren ror i land ett megaprojekt som det jobbats på i evigheter…

Med andra ord så kan det vara otaliga faktorer som inverkar på att produktiviteten ökar under en månad jämfört med samma månad för ett år sedan.

Jag spårade scoopet till dess källa; Microsoft Japans hemsida.

Texten är på japanska men tog inte lång tid att översätta till behjälplig engelska med hjälp av modern översättningsteknik. I slutet av artikeln finns en så kallad disclaimer som översatt till engelska lyder: “Although these figures are factual information, they are not the results achieved by this challenge alone, but the results achieved by various factors.”

Att produktiviteten ökade är alltså korrekt, men inte som en direkt följd av testet med 4-dagars arbetsvecka.

Fake news alltså! Fakta som var rätt från början har förvrängts i syfte att skapa uppseendeväckande rubriker.

Jag är alldeles förbluffad över hur mycket spaltutrymme saken har fått, även i anrika medier både hos oss och utomlands. Jag kan inte låta bli att undra hur alla totalt har missat källkritiken…?? Eller är det jag som har tolkat saken fel…?? Om du kära läsare vet bättre än mig eller har korrekt information så blir jag överlycklig om du tar dig tid att belysa saken!

Jag hatar att vara en glädjedödare.

Speciellt i detta fall när överarbetade och stressade anställda världen över verkligen skulle behöva dylika goda nyheter gällande work-life-balance.

Därmed inte sagt att jag inte skulle tro på att förkortad arbetstid kan leda till en ökad produktivitet. Men vad som skulle krävas är ytterligare studier över en längre tid, med tillförlitliga fakta som resultat.

Så även om det är frågan om en nyhetsanka så är jag sist och slutligen helt glad att den har fått ett enormt genomslag. Låt oss hoppas att den inspirerar många många fler att testa en förkortad arbetsvecka!

Amy soffan.jpg

Det här är vad jag kallar work-life-balance; att slappna av på soffan med en damtidning efter en lång arbetsdag. Och nej, då tänker jag inte det minsta på källkritik…

PS. Microsoft Japans experiment, som de kallade “Work Life Choice Challenge 2019 Summer”, framstår vid en närmare granskning faktiskt som mycket intressant. Förutom förkortad arbetsvecka fick de anställda ekonomiskt stöd för personlig utveckling, samhällsfrämjande insatser eller aktiviteter med familjen. Företaget uppmuntrade också personalen att öka distansmöten samt användningen av kollaborationsverktyg. BRA initiativ!

Planera din energi, inte din tid

Tidsplanering i all ära, men det är inte din tid du ska planera! Det är din energi.

Hur kan man planera sin energi???

Vi har alla 24 timmar i dygnet. Att fylla dem brukar inte vara nåt problem, snarare att få dem att räcka till. Vem har väl inte önskat att det skulle finnas fler timmar i dygnet? Men hur vi än ber till högre makter så kommer detta inte att ske. Därmed får vi istället satsa på att åstadkomma mer på de timmar som finns tillgängliga!

För att åstadkomma mer på kortare tid behöver vi bli effektivare. För att bli effektivare behöver vi agera med hög energinivå. För att agera med hög energinivå behöver vi göra följande:

1.       Spara energi

Detta kan vi göra på tre sätt. Det första är att inte slösa kraft på saker vi inte kan påverka, såsom vädret. Tänk efter om det finns saker du sätter tankekraft eller irriterar dig på som är utanför din makt. Sen bara släpp dem. Det andra är att skapa rutiner. Till exempel så har jag gjort en vana av att gå till gymmet varje morgon innan jobbet. Det sker per automatik och hjärnan behöver inte slösa kraft på att debattera om jag orkar gå dit eller inte. Det tredje är att bli av med energitjuvar, såsom människor i din närhet som bara dränerar dig på all ork. Undvik dem! 

2.       Samla energi

Här gäller de gamla vanliga tipsen; motionera, sov tillräckligt och ät bra. Men det finns även andra knep. När du gör saker du gillar så samlar du kraft. Själv får jag massor av energi när jag mentaltränar andra, eftersom jag älskar att hålla på med det. Så tänk efter – har du nåt du tycker om att göra, som ger mer än vad det tar? Ytterligare vinkar är att umgås med människor du tycker om, och att skratta mycket.

3.       Känn din energirytm

Vår energinivå går upp och ner under hela dygnet, i ungefär 90-minuters cycler som kallas Basic Rest-Activity Cycle (BRAC). Jag känner av dessa cykler mycket tydligt. Dagens första dipp infaller ca 90 minuter efter förmiddagskaffet, så strax efter kl 11 är jag väldigt oproduktiv innan jag fått lunch i mig. Nästa anfall av trötthet kommer ganska exakt 90 minuter efter lunchen och då måste jag ha eftermiddagskaffe, gärna med en chokladbit för att hålla blodockernivån uppe.

Genom att vara uppmärksam på dig själv så kan du klura ut din personliga dagsrytm. Följ med dina arbetsvanor under en vecka och ange de tider när du är mest produktiv och du bör hitta ett mönster. Försök använda dessa perioder för dina viktigaste arbetsuppgifter.

Jag överdrev lite i början förresten.

Förstås ska du planera din tid också. Det är bra att ibland ställa sig frågan om man använder sin tid förnuftigt, och med kall hand prioritera bort alla tidstjuvar. Men jag påstår att det är ännu viktigare att bli av med energitjuvarna.

Så testa på att börja energiplanera! Tänk att kunna ta dig an viktiga arbetsuppgifter eller sysslor med hög energinivå och få saker och ting gjorda med supermänsklig hastighet!

Amy pizza.jpg

Idag samlade jag energi genom att äta hemlagad pizza, såå gott!

Vad sägs om att ta semester från semestern nästa sommar?

September smög sig in som en tjuv om natten – och ekorrhjulet snurrar återigen i hundra knyck, surdegarna på jobbet tornar upp sig sakta men säkert och det känns inte ett dugg att man haft fyra veckors avkoppling helt nyligen!

Den känslan är verklig, faktisk. Åtminstone om man får tro psykologen och forskaren Jessica de Bloom, som i över tio års tid har forskat i hur jobbledigheter påverkar oss. Hon har kommit fram till att semestereffekten klingar av bara efter en ynka vecka! Puff borta! Detta oavsett hur lång ferie man har haft.

Hon påstår också att hälften av gångerna blir våra semestrar en besvikelse.

Låter mycket men när man tänker efter så är det inte så konstigt. Vem har väl inte drabbats av magsjuka eller andra krämpor, ihållande regn, hotell som inte håller måttet, skräniga grannar eller attackerande myggsvärmar…

Addera till det hela att enligt statistiken så ansöks det om flest skilsmässor under sommaren då vi får tid att tänka igenom våra förhållanden – och man börjar fråga sig om sommarsemester alls är någon bra idé!

Forskar-Jessica kommer med ett förslag till lösning på dilemmat.

Hon föreslår att man sprider ut ledigheten under året.

Om man tar korta små ferier ofta så sprider man ut risken för uselt väder, sjukdomar och annat tråkigt som kan göra en besviken. Den sammantagna semestereffekten blir dessutom längre. Om den hypotetiskt sett räcker i 3 dar efter sista semesterdagen så blir den hela 30 dar om vi tar semester i 10 små delar.

Förstås är det få förunnat att kunna göra så, inte minst om man har barn i skolåldern och helt enkelt är tvungen att hålla sin ferie då när barnen är lediga. Men hur som helst en intressant tankelek!

En annan tanke som jag lekt med är att ta en så kallad worcation.

Det innebär att man kombinerar arbete och semester, så att man stannar på resmålet en längre tid och jobbar därifrån. En gammal kollega till mig hade för vana att i januari varje år hyra en lägenhet i alperna för 5-6 veckor. Han klev upp i vanlig ordning kl 7 om morgnarna, jobbade till 15-tiden och begav sig därefter ut i slalombacken. Klockrent!

Tyvärr är ju inte heller detta ett alternativ som går att ordna för vem som helst.

Däremot kan nog vem som helst ordna nåt som kallar för homecation eller hemester på svenska.

Då har man hemmet som utgångspunkt och gör korta dagsutflykter till närbelägna ställen. Inte ett så pjåkigt alternativ till exempel om bankkontot gapar tomt för tillfället eller om man har småbarn och inte känner för att resa längre bort. En bekant gjorde i somras så att han höll bara en vecka helt ledigt, varefter han i två veckor jobbade under förmiddagen men spenderade resten av dagen med familjen och gjorde små utfärder.

Allmänt sett brukar vi ju också vara dåliga på att turista i vår näromgivning, någonting som jag själv i alla fall gärna skulle göra mer av. Det är ju dessutom ett klimatsmart val!

Kanske är det dags för samhället att ompröva semesterbegreppet? Och för arbetsgivarna att bli mer flexibla? Det finns säkert många som vill hålla fast vid en lång, sammanhängande sommarferie, men andra som vill jobba från alperna eller karibien kanske :-) Kanske man nästa sommar skulle ta semester från den traditionella semestern och testa nåt annorlunda..??

Mobile office Lanzarote_1.jpg

Med dagens teknik är det hur enkelt som helt att ha ett mobilt kontor på något inspirerande ställe :-)