Medier världen över plockade i förra veckan upp nyheten om Microsofts experiment med förkortad arbetstid. Företaget testade 4-dagars arbetsvecka i Japan, så att de anställda i en månads tid fick fredagarna ledigt med bibehållen lön. Försöket resulterade i 40 procents ökning i produktivitet jämfört med samma period föregående år.
Superintressant, tänkte jag, som en äkta vän av work-life-balance. Det här måste jag ta reda på mer om!
Ganska snabbt kom jag fram till att det tyvärr är fråga om fejknyheter.
Produktivitet mäts som: prestationer i förhållande till den resursförbrukning som krävs för dessa prestationer. Microsoft, som lever av programvaruförsäljning, mäter produktiviteten i försäljning per anställd.
20 år i mjukvarubranschen har lärt mig att det finns en mängd olika saker som kan leda till tillväxt eller en plötslig topp i försäljningen – en lyckad marknadsföringskampanj börjar bära frukt, man lanserar en uppchaussad ny produkt eller en efterlängtad uppgradering, stjärnsäljaren ror i land ett megaprojekt som det jobbats på i evigheter…
Med andra ord så kan det vara otaliga faktorer som inverkar på att produktiviteten ökar under en månad jämfört med samma månad för ett år sedan.
Jag spårade scoopet till dess källa; Microsoft Japans hemsida.
Texten är på japanska men tog inte lång tid att översätta till behjälplig engelska med hjälp av modern översättningsteknik. I slutet av artikeln finns en så kallad disclaimer som översatt till engelska lyder: “Although these figures are factual information, they are not the results achieved by this challenge alone, but the results achieved by various factors.”
Att produktiviteten ökade är alltså korrekt, men inte som en direkt följd av testet med 4-dagars arbetsvecka.
Fake news alltså! Fakta som var rätt från början har förvrängts i syfte att skapa uppseendeväckande rubriker.
Jag är alldeles förbluffad över hur mycket spaltutrymme saken har fått, även i anrika medier både hos oss och utomlands. Jag kan inte låta bli att undra hur alla totalt har missat källkritiken…?? Eller är det jag som har tolkat saken fel…?? Om du kära läsare vet bättre än mig eller har korrekt information så blir jag överlycklig om du tar dig tid att belysa saken!
Jag hatar att vara en glädjedödare.
Speciellt i detta fall när överarbetade och stressade anställda världen över verkligen skulle behöva dylika goda nyheter gällande work-life-balance.
Därmed inte sagt att jag inte skulle tro på att förkortad arbetstid kan leda till en ökad produktivitet. Men vad som skulle krävas är ytterligare studier över en längre tid, med tillförlitliga fakta som resultat.
Så även om det är frågan om en nyhetsanka så är jag sist och slutligen helt glad att den har fått ett enormt genomslag. Låt oss hoppas att den inspirerar många många fler att testa en förkortad arbetsvecka!
Det här är vad jag kallar work-life-balance; att slappna av på soffan med en damtidning efter en lång arbetsdag. Och nej, då tänker jag inte det minsta på källkritik…
PS. Microsoft Japans experiment, som de kallade “Work Life Choice Challenge 2019 Summer”, framstår vid en närmare granskning faktiskt som mycket intressant. Förutom förkortad arbetsvecka fick de anställda ekonomiskt stöd för personlig utveckling, samhällsfrämjande insatser eller aktiviteter med familjen. Företaget uppmuntrade också personalen att öka distansmöten samt användningen av kollaborationsverktyg. BRA initiativ!