Blir du ofta sjuk när du är ledig? Så undviker du det.

Äntligen jullov! Och en dag in på ledigheten händer det horribla… Igen. Halsen börjar bränna, muskelvärken eskalerar och nysandet vill aldrig ta slut…

Så typiskt! Jag har drabbats av fritidssjukan! Suck och ve.

Ja det finns faktiskt nåt som kallas för fritidssjukan. Fenomenet att bli sjuk så fort man får lite ledigt är nämligen så vanligt att det fått ett eget namn. Kanske känner även du igen dig i det? För mig är det inte första gången som förkylningen anfaller precis när jag påbörjar några efterlängtade fridagar…

Fenomenet har inte bara ett namn, det har också en förklaring; vårt intelligenta immunförsvar!

För de flesta av oss föregås semestern av en intensivare period då vi ska hinna få allting klart på jobbet så att vi kan vara lediga ett tag. Inför jul brukar det dessutom vara extra stressigt med julfester som ska hinnas med, klappar som ska fixas och mat som ska införskaffas.  Kroppen uppfattar detta som en krissituation och producerar mer av stresshormonet kortisol.

Kortisol gör att immunförsvaret stärks och skyddar oss alltså mot sjukdomar. När vi sen blir lediga och slappnar av går kortisolnivåerna ner, därmed också immunförvaret, och infektionen som kanske legat latent i kroppen passar på att attackera.

Tänk så fascinerande att vår kropp kan skjuta upp en infektion tills den tror att det passar bättre att bli sjuk!

“Ha ha jättefascinerande”, tänker du kanske om du är en av dem som blivit däckad av fritidssjukan lagom till jullovet… Men tänk då på att den faktiskt går att undvika. Om du ofta blir dålig så fort du får lite ledigt, fråga dig dessa frågor i god tid inför nästa ferie:

  1. MÅSTE allting bli klart innan du går på semester? Är det ok att alla projekt inte är i mål?

  2. Kan du varva ner och ta det lite lugnare några dagar innan ledigheten? Säga NEJ till eventuella extrajobb?

  3. Kan du sova extra mycket? Minst åtta timmar per natt?

  4. Är det möjligt att planera in tid för motion? Helst inte extremt tunga träningspass utan lagom rörelse såsom raska promenader?

I korthet; arbeta inte i ett rasande tempo in i det sista, och försök att reservera tid för motion och återhämtning.

Nu undrar du kanske varför jag har drabbats av fritidssjukan trots att jag har haft kunskapen om hur man förebygger den?

Tja, jag tog en medveten risk. Jag ville nämligen få klart ett projekt till jul, kosta vad det kosta ville. Den senaste tiden har jag arbetat som ett djur på projektet, och dan innan julafton blev det klart! Om du vill kan du ta en titt på resultatet här: www.pedab.com

Jag har alltså jobbat på att få klart min arbetsgivares nya webbsidor, tillsammans med några kolleger.

En vecka innan lanseringen var det fortfarande mycket som fattades och som sig bör stötte vi även på tekniska problem på slutrakan. Stressnivåerna var på topp och kortisolet pumpade runt i kroppen. Men målet uppnåddes och hemsidan sjösattes som planerat, med påföljden att jag nu ligger här nerbäddad. Och är inte det minsta knäckt trots värkande hals och snorande näsa, utan ganska så nöjd och tillfreds med tillvaron…

Amy brasa.jpg

Här sitter jag i sjukstugan och har det rätt så mysigt…