Har du någonsin känt dig ensam? Det är du inte ensam om!
En femtedel av finländarna känner sig ofta – eller ständigt – ensamma. Det innebär att ungefär en miljon finländare lider av ensamhet!
Det är sorgligt, men helt förståeligt, som jag skrev i mitt förra inlägg.
Det är lätt hänt att det blir så när vi rusar fram genom livet.
Grundskolekamrater byts mot studiekompisar som byts mot familjeliv och arbetskarriär. Då vi är mitt uppe i allting kan det vara utmanande att hinna hålla kontakten med vännerna. Så småningom går dock livet in en lugnare lunk. Barnen blir så stora att de inte längre behöver tas hand om stup i kvarten. Arbetet rullar på och man har flyttat in i det egenbyggda drömhuset. Äntligen har man tid för kompisar igen!
Men vem ska man ringa när man vill ta ett glas vin efter jobbet? De två barndomsvännerna man jämt hängde med bor långt borta. De två studiekompisarna likaså. Kusinen man hade mycket gemensamt med är fembarnsmor och har fullt upp. Gamla kolleger man gillade att umgås med har man glidit ifrån.
Precis så var det för mig för några år sedan.
Jag försökte återknyta vänskapen med ett par gamla vänner i närheten, men de var i sin tur mitt uppe i livet och hade inte tid.
Jag kände ett starkt behov att att utöka min umgängeskrets. Genom att aktivera mig lyckades jag med konststycket att skaffa nya vänner!
Här kommer mina tre bästa tips för att hitta nya kompisar i vuxen ålder:
Gå en kurs eller börja en ny hobby
Att träffa personer med samma intressen som du själv är häftigt. Mental träning har varit mitt stora intresse sedan länge, och för ett par år sedan anmälde jag mig till en utbildning till mental tränare. På kuppen fick jag ett gäng nya, otroligt fina vänner!
Vad är du intresserad av? Nuförtiden finns det kurser och klubbar för allt mellan himmel och jord – fotografering, matlagning, möbelrestaurering, mopedmeckande, italienska, dans, segling, hunddressyr…
En kommentar: somliga har lättare att släppa folk inpå livet och för andra tar det lite längre tid. Om du är av den långsammare sorten så lönar det sig att gå med i en klubb som träffas en gång i veckan under en längre tid. Är du däremot snabb med att knyta nya vänskapsband så kan det räcka med att delta i en veckoslutskurs.
Använd nätet
Heidi Hyytiäinen, som var trött på att vara allena, grundade en facebook-grupp med namnet “Yksinäiset yhteen” (Ensamma ihop). Gruppen erhöll mycket publicitet och Heidi fick en hel drös med nya bekantskaper, varav några har blivit nära vänner. “Idag vet jag vem jag ska ringa när jag behöver någon att fika med eller ta en promenad med”, säger Heidi.
Jag vill dock höja ett varningens finger gällande sociala medier – de kan även göra att vi känner oss ännu mer ensamma. Vi får lätt den uppfattningen att alla andra har mycket mer kompisar än vad vi har, eftersom folk har en tendens att lägga upp bilder på facebook då när de har varit med om nåt roligt i sällskap med andra. Tänk på att många visar upp en glad, social fasad på sociala medier och den behöver inte alls stämma överens med verkligheten.
Gå med i vänverksamhet eller bli en stödperson
Frivilligarbete inleder man oftast för att man vill hjälpa andra – men märker snart att man får lika mycket tillbaka, om inte mera. Det finns många organisationer som ordnar vänverksamhet och som behöver stödpersoner; Röda Korset, Rädda Barnen, Folkhälsan, Vardagshjälpen…
”För många blir det så att de går med i frivilligarbete just för att de vill hjälpa, men där träffar de så många bra kompisar att det blir ett viktigt skäl att fortsätta arbetet”, säger Heini Lumio som arbetar som frivillig för Röda Korset.
Tänk på att satsa på att ge ett bra första intryck, utrusta dig med ett leende och var en god lyssnare!
Lycka till!