Visst har jag läst om undersökningar som säger att kvinnors stressnivåer stiger efter jobbet när de kommer hem till alla väntande hushållssysslor, men jag har inte känt mig träffad. Eftersom mitt arbete är väldigt krävande och innebär konstant förändring, högt tempo och stor variation i arbetsuppgifter så har jag tänkt att den största belastningen på mig sker under arbetstid och inte hemma.
Men nu har jag bevis på det motsatta!
Jag har nämligen testat en stressring i två veckors tid.
Ringen, som tagits fram av finska Moodmetric, håller koll på stressnivåerna. Det gör den genom att mäta hudkonduktansen, alltså kroppens förmåga att leda ström – när man är stressad svettas man och då leder huden mera ström.
Mätresultaten laddar man ner till en app och får via den en sammanfattning på hur stressnivåerna varierat under dygnet. Något jag tyckte att det var mycket intressant att följa med!
Under de två veckorna gjorde jag tre fascinerande iakttagelser. Den första var alltså dethär med att stressen sköt i höjden när jag kom hem från jobbet. Jag förstår nog varför. “Hej mamma, så bra att du kom hem, jag har matteprov imorgon och behöver hjälp”. “Hej mamma, så bra att du kom hem, den här blanketten ska fyllas i och den borde ha varit inlämnad igår”. “Hej älskling, så bra att du kom hem, finns det någon mat?”….
Den andra upptäckten var att minst jäktad var jag när jag var i “flow”-tillstånd.
Då jag var djupt koncentrerad på någon arbetsuppgift sjönk stressnivån markant. Detta stämmer bra överens med vad forskare kommit fram till när de undersökt fysiologiska reaktioner under flowtillstånd; andningen blir långsammare och djupare och liknar en mediterande persons andhämtning.
Den tredje insikten hade med med återhämtning att göra.
Ringen kan inte skilja mellan positiv och negativ stress, eftersom kroppen reagerar likadant då man är engagerad eller ivrig som när man är jäktad eller orolig. Men oavsett vilket, så behöver kroppen ändå återhämta sig.
Jag är så lyckligt lottad att jag sover mycket bra, så oftast får jag tillräcklig vila genom sömnen. Dock fanns det även dygn då jag inte kom ner till ett tillräckligt lågt stressmedeltal, så detta med att ta igen mig är nåt jag behöver fästa mer uppmärksamhet vid. Man kan t.ex. göra avslappnings- eller mindfulnessövningar för att varva ner efter en intensiv dag.
Så vad kan vi lära oss av detta?
Det är viktigt att lära sig att känna igen sina egna stressmönster. Vad är det som förorsakar mest påfrestning i ditt liv? Kan du undvika eller ändra på de situationerna? Kanske be barnen vänta en halv timme med sina önskemål efter att du kommit hem så att du hinner koppla av med en kopp kaffe och dagens tidning?
Försök tänka ut vad är det som gör att du kommer in i “flow”-tillstånd och planera in tid för sådana saker i ditt liv. För mig är det t.ex. när jag läser en bra bok, skriver eller syr.
Se till att du får tillräckligt med återhämtning. Stress är inte farligt om man bara ser till att vila tillräckligt. Om man går upp i varv, även om det är en bra känsla, så måste man varva ner efteråt, annars kan positiv stress utvecklas till negativ.
Första steget till att minska på och förebygga stress är att förstå de mekanismer, både interna och externa, som sätter igång dina stressreaktioner. För detta kan jag varmt rekommendera Moodmetric-ringen. Den är ett enkelt och välfungerande sätt att lära sig mer om vad som förorsakar stress just i ditt liv.