Fördelarna med att ge ut en bok på eget förlag

Ge ut boken på eget förlag eller traditionellt förlag? Det var en fråga jag funderade väldigt mycket på mot slutet av mitt bokprojekt. Beslutet mognade fram; jag valde att ge ut boken under eget förlag. Det visade sig vara helt rätt för mig.

Om du går i liknande funderingar vill jag gärna dela med mig av de fördelar jag upplevde med egenutgivning:

1. Kontroll över processen och tidtabellen

Jag är ju litet av ett kontrollfreak. Egenutgivningen gav mig total kontroll över innehållet, utseendet och publiceringen. Jag kunde själv bestämma när, var och hur min bok släpptes. Dessutom är jag litet av ADHD. Min otåliga hjärna uppskattade massor att slippa de långa väntetiderna som ofta följer med traditionella förlag, där förloppet från manus till färdig bok kan ta år.

Att ge ut en bok själv innebär också att jag har friheten att marknadsföra den på mitt eget sätt och i sådana kanaler där jag kan skapa direktkontakt med läsarna. Jag väljer själv i vilka sammanhang jag vill synas t.ex. i form av författarträffar och andra evenemang.

2. euforin över att få lära sig nåt nytt

Jag visste ingenting om hur man ger ut en bok. Det blev en fantastisk möjlighet till att lära sig någonting helt nytt. Och det var mer än jag trodde, faktiskt, som man behöver ha koll på innan boken är ute i bokhandeln. Det gällde inte bara att få kläm på skrivprocessen, utan också på sådant som bokdesign, tryck, ISBN-nummer, distribution och marknadsföring.

Visst fanns det stunder när allt kändes övermäktigt, men som med många andra stora projekt så går det bra när man delar upp i mindre delar och tar en sak i taget. Och nog ger det ju en stor känsla av tillfredsställelse att ha klarat av att genomföra ett så stort projekt från idé till färdig produkt.

3. Friheten att välja samarbetspartners

Den klart största fördelen med att ge ut en bok själv var den kreativa friheten – inte bara gällande bokens innehåll, utan också gällande samarbetspartners.

När du ger ut din bok via ett traditionellt förlag kan du ibland ha viss talan i valen av redaktörer, designers och illustratörer, särskilt om du är en etablerad författare. Förlaget har dock vanligtvis egna team eller samarbetspartners de arbetar med och har sista ordet i dessa val (detta är i alla fall min uppfattning).

Som egenutgivare kan du däremot själv bestämma exakt vilka du vill samarbeta med, oavsett om det gäller omslagsdesign, layout, bilder eller redigering. För mig innebar detta t.ex. att jag kunde välja en grafisk designer och illustratör som förstod min vision och hade erfarenhet av den typ av bok jag ville skapa. På det sättet kunde jag säkerställa att varje aspekt av boken speglade min stil och mitt budskap – utan att behöva kompromissa.

För mig var det dessutom viktigt att få samarbeta med trevliga, proffsiga människor, som jag redan hade en bra relation till och som det var enkelt att ha en öppen dialog med. Resultatet blev en bok som känns både autentisk och professionell.

Jag ska inte sticka under stol med att ge ut en bok under eget förlag är ett stort projekt som kräver tid, engagemang och tålamod. Men när du står där med boken i handen första gången är det helt och hållet värt det, jag lovar.  

Har du frågor om egenutgivning eller vill veta mer om min resa? Tveka inte att höra av dig – jag delar gärna med mig av fler tips och erfarenheter!